FAQ

FAQ

Mijn ventilatie-unit is defect, wie kan mij helpen?

U kunt voor reparaties van de mechanische ventilatie contact opnemen met BJ-Lupron bv. Onderdelen, zoals filters, motoren, condensatoren ect. kunt u bestellen bij BJ-Lupron. Neem voor u contact met BJ-Lupron opneemt eerst de gegevens over van het typeplaatje van het apparaat. Dit vindt u meestal aan de zij- of achterkant van het apparaat.

 

Waar kan ik nieuwe filters kopen voor mijn ventilatietoestel?

De filters voor de diverse ventilatietoestellen kunt u kopen bij BJ-Lupron bv. 

 

Hoe is het onderhoud van mijn ventilatie-unit geregeld?

Elke ventilatie-unit moet afhankelijk van gebruik en type ongeveer 1x per jaar worden onderhouden. Zie hiervoor de handleiding die bij het apparaat is bijgeleverd.

Voor het laten onderhouden van de de unit kunt u terecht bij BJ-Lupron . Eventueel kunt u onze helpdesk (0495-538255). Zorg dat u, voor u telefonisch contact opneemt, altijd eerst de gegevens bij de hand heeft van het typeplaatje. Deze vindt u aan de zijkant of de voorkant van het apparaat. 

 

Mijn woning heeft een ventilatiesysteem, maar het is in de zomer erg warm.

Het is belangrijk te weten wat voor ventilatiesysteem in de woning is geïnstalleerd. Beschikt u alleen over afvoer van lucht in douche en toilet, lees dan verder bij punt 1. Beschikt u over toe- en afvoer in alle ruimtes van het huis, lees dan verder bij punt 2. 

1). Mechanische ventilatie haalt vervuilde lucht uit de woning. Via roosters; bijvoorbeeld boven de ramen, of door open ramen komt er weer verse lucht binnen. In de zomer is dat dus warme lucht. Om te voorkomen dat warme lucht binnenkomt, kunnen overdag alleen de ramen aan de noordzijde van de woning open worden gezet. Deze kant heeft weinig zon. Zo komt er wat koelere lucht binnen. Houd de ramen aan de zuidzijde liefst gesloten. 

Als het buiten tegen de avond afkoelt dan kan het huis enigszins worden afgekoeld door de ventilatie op hoog (stand 3) te zetten en de ramen en deuren te openen. Zo kan de koele lucht worden binnengehaald en de warme lucht in de woning worden afgevoerd. 

2). Wordt uw woning geventileerd met een warmte terugwin unit (bijvoorbeeld tyoe WHR), dan wordt de vervuilde lucht afgevoerd met een ventilator en de verse lucht wordt met een ventilator aan de woning toegevoerd. Met een warmtewisselaar in de unit wordt de warmte zoveel mogelijk in de woning gehouden. 

Om in de zomer dit proces tegen te gaan kan de toevoerventilator worden uitgeschakeld. Er moeten dan wel ramen of deuren worden opengezet. Het beste is om aan de noordkant de ramen te openen. Is de unit uitgevoerd met een bypass (type WHR B) dan gaat automatisch een klep open als het buiten kouder is dan binnen. 

Stel de comforttemperatuur in op 15 graden Celsius; in de winter op 21 graden Celsius. Schakel de unit tijdens koelere avonden en nachten zoveel mogelijk in de hoogstand. U kunt op het display van de unit (type WHR) zien of deze klep is geopend; er brandt een ledje (lampje) naast het cijfervan de ventilatorstand, zie ook de handleiding. 

De unit kan de lucht niet koelen. Er kan alleen gebruik worden gemaakt van de koelere buitenlucht. Bij warme zomerdagen kan ook de woning overdag sneller opgewarmd worden dan dat deze 's nachts wordt afgekoeld. Dit is mede afhankelijk van de toegepaste bouwconstructie en de installatie. Houd in de zomer de warmte zoveel mogelijk buiten door bijvoorbeeld zonwering toe te passen. 

Het is niet rendabel om in een unit zonder bypass achteraf een bypass in te bouwen. Deze keuze moet dus voor de aanschaf worden gemaakt.